Khamis, April 21, 2011

Institusi Mala-yu yang dijadikan bahan mainanMakin hari makin menjadi-jadi. Makin berani mereka mempermain-mainkan institusi Mala-yu. Mereka ini adalah:-

a) orang-orang kafir harbi
b) orang-orang Melayu yang bersetongkol (sekongkol) dengan puak di atas

Institusi Mala-yu ialah:-

a) Sultan-nya yang ditabalkan dengan istiadat
b) Rakyat-nya yang asal Mala-yu serta mana-mana yang bernaung
c) Bahasa-nya yang asal bahasa Mala-yu purba dan menjadi Bahasa Malaysia
d) Adat-nya yang penuh seni, tiada unsur tahyul, khurafat dan syirik
e) Seni-nya yang indah lembut gemalai
f) Budi-nya yang boleh menerima orang asing dengan baik
g) Tentera-nya yang sentiasa bersiap siaga mempertahankan institusi

Punca mereka makin berani sebab ada sedikit daripada orang-orang Melayu yang menganggap institusi ini kolot lantas patut dimansuhkan.

Yang sedikit ini memegang post yang signifikan sehingga boleh menghasut rakyat supaya membenci institusi ini tanpa rasa bersalah.

Manakala orang-orang kafir harbi mengambil kesempatan ini untuk mengiyakan lagi. Bagi mereka, runtuhnya benteng institusi ini, segala milik Mala-yu boleh mereka kaut lalu kenyang tujuh keturunan.

Orang-orang Mala-yu pula merempat tujuh keturunan.

Mereka berceramah soal keadilan tetapi di sudut kalbu, mereka lega jika Mala-yu menjadi hamba-hamba perusahaan mereka.

Mereka suka pada lulusan IKM, ILP, Kolej Komuniti, Giat Mara, UniKL kerana graduan dari maktab-maktab ini mampu menjadikan perusahaan milik mereka berdaya saing.

Pada Tahun Baru, perusahaan-perusahaan mereka boleh menutup operasi hingga dua minggu. Tetapi untuk Aidilfitri mungkin sehari-dua sahaja. Begitu juga bagi perusahaan multinasional milik asing.

Mereka menakluk perusahaan-perusahaan ini dengan membodek bos-bos yang juga kafir dengan hidangan todi di malam hari serta lain-lain benda enjoy. Lama-lama mereka dinaikkan pangkat utama. Hasilnya, perusahaan itu di bawah takluk mereka.

Mana-mana pegawai Mala-yu terutamanya graduan UiTM jangan harap boleh dinaikkan pangkat.

Apabila sudah kenyang. Mereka hendak pula dengan perbankan Islam dan takaful. Mereka suka sistem-sistem ini sebab mengenyangkan. Tetapi mereka tidak suka dengan saktinya sistem kewangan yang saksama itu. Apatah lagi dengan ajaran yang dibawa Nabi Muhammad. Bagi mereka Muhammad hanyalah seorang Arab.

Di sana ada sekelompok politik orang-orang Melayu berbudaya Arab yang kununnya mahu berdakwah kepada harbi politik ini. Ingatkan harbi politik ini boleh didakwah sebaliknya mereka yang beri ceramah di dalam surau-surau. Apabila guru-guru agama dinaikkan elaun, wah! gembiranya.

Bagi harbi politik, madrasah-madrasah boleh dimajukan. Kerana lulusan-lulusan madrasah habis kuat jadi juara di penempatan-penempatan Melayu. Lagipun, lulusan-lulusan ini takkan boleh menggugat perusahaan-perniagaan harbi ini. Bagi mereka, lagi banyak madrasah lagi bagus.

Mereka bersatu dengan harbi politik ini untuk menjatuhkan politik Melayu sekular. Dengan harapan Putrajaya milik mereka bersama. Lalu keadilan boleh diagihkan. Persoalannya, di antara tiga politik ini siapakah Perdana Menteri? Siapa pula Timbalan-Timbalannya? Mahukah harbi politik kepada Islam?

Bagi puak-puak (a) dan (b) seperti yang tersenarai awal tadi, jatuhnya politik Melayu sekular dan institusi Mala-yu baru puas dendam kesumat mereka terhadap artikel 153 dan peristiwa Memali, serta perjuangan bersenjata untuk menjadikan Malaya sebahagian daripada Beijing.

Mereka tidak tahu bahawa institusi ini di bawah naungan. Masakan tidak! Jikalau tidak sudah lama hancur berkepai. Puak Chola datang lalu lenyap begitu sahaja. Jika Chola kekal sudah tentu kita berbudaya Tamil. Puak Portugis datang lalu menyerah kepada Belanda lalu menyerah kepada Inggeris lalu menyerah kepada Jepun lalu menyerah semula kepada Inggeris lalu melutut kepada Raja-Raja Mala-yu!

Selepas ini mana-mana kafir boleh mencuba nasib untuk menjarah Tanah Mala-yu. Itupun jikalau sanggup berpanas dengan orang-orang Mala-yu.

Jikalau institusi ini bak kobis, manakan tahan tentera Thai dirobek-robek perutnya hingga saat ini oleh Mala-yu Patani. Tentera Filipina dengan Amerika tak tertawan pejuang Mala-yu Tausug. Negara Brunei kecil tanpa bala tentera besar boleh bertahan dengan ekonominya.

Kerana mereka beramal dengan Islam dan itulah saktinya.

Malangnya, Indonesia dengan Pancasila tidak lagi mendapat naungan. Mereka terpaksa berjuang dengan meletupkan diri sendiri di dalam masjid.

Islam di hujung timur ini dijaga melalui institusi Mala-yu.

Jikalau puak (b) masih belum faham lagi, bolehlah merempat apabila sudah jatuh terhantuk nanti. Bagi puak (b) juga, mereka mahu institusi ini:-

a) Khalifah-nya yang ditabalkan melalui pilihanraya
b) Rakyat-nya ?
c) Bahasa-nya ?
d) Seni-nya ?
f) Budi-nya ?
f) Tentera-nya ?

Jadi, fikir dalam-dalam jika mahu mempermainkan institusi Mala-yu.

Orang-orang Mala-yu apabila mendengar paluan gendang, darahnya bukan mudah disejukkan semula.

Sekian.

10 ulasan:

 1. Tuan hamba pendita,
  Di dlm kitab Al Anabaya, raja Suran ada menyebut "Di akhir zaman akan jadi raja dari keturunan anak cucunya bernama Aradamana dan raja inilah yg menakluk segala negeri di bawah angin". Jadi, keturunan raja yg sebenar dari Raja Iskandar Zawa Al Qoranayana akan kembali berkuasa dgn izin tuhan yg amat kuasa pada berlakukan kudratnya. Jadi, kejatuhan raja2 palsu di Tanah Malayu ini hanya disukat harinya.

  BalasPadam
 2. Tuan Mahadaya,

  Sebelumnya, belum pernah Pendita jumpa maklumat ini. Jikalau benar, maka masanya sudah dekat untuk raja ini mengisytiharkan dirinya. Pendita mendapat tahu bahawa Nangroe Acheh Darussalam menyimpan sultannya di Tanah Mala-yu ini secara rahsia. Yang peliknya, mengapa di sini difikirkan selamat? Atau mungkin bagindakah yang disebut oleh Raja Suran itu? Pendita yakin baginda membuktikan kedaulatannya dengan Tabut as-Sakinah. Suasana politik Asia Tenggara kini tampak ganjil. Pilihanraya Umum Singapura sudah dekat. Begitu juga Pilihanraya Umum Malaysia. Semenanjung ini bakal dilanda perubahan politik besar-besaran!

  BalasPadam
 3. Batu Bersurat Singapura dan Batu Bersurat Raja Suran menceritakan kembalinya kuasa monarki seluruh dunia terutama kuasa raja dan sultan nusantara... jadi bersiap siaga selama 16 hari sehingga 1 julai 2011...

  BalasPadam
 4. Pendita mohon Tuan Adisarwajagat memberi maklumat lebih mendalam soal ini kerana ia sangat penting untuk survival bangsa. Masa sudah singkat tetapi kebanyakan anak muda kita masih dzuk dalam khayalan mereka.

  BalasPadam
 5. mungkin ia ade kaitan dengan sultan Nangroe Acheh Darussalam dgn putera siti zubaidah dr khilafah di timur jauh, benua terqanun... yg dikatakan d bawa ke Patani Darussalam...

  BalasPadam
 6. Sultan ter-misteri, Sultan Nangroe Acheh Darussalam. Semoga Tuanku dilindungi Allah daripada musuh-musuh yang cuba menjahanamkan Tanah Yang Dijanjikan ini.

  BalasPadam
 7. Hamba akan postkan kisah Raja Suran yg dari keturunannya lahir raja2 Malayu yg menakluk Nusantara. Mereka adalah penerus adat kerajaan menggunakan nobat nabi Ibrahim dan sebagaimana raja iskandar menganut agama Asalama yg hebat. Agama yg kemudiannya di zahirkan nabi Mahamada Sholaya Allaha Alayaha Wa Salama. Semoga bumi bertuah ini menjadi pencetus bagi kebangkitan akhir zaman dan memulakan siri penaklukan dunia bagi membawa semula manusia menyembah tuhan yg sebenar-benarnya.

  BalasPadam
 8. Elok jikalau Tuan Mahadaya membuat ringkasan yang mudah difahami rakyat jelata perihal Raja Suran dan Raja Akhir zaman itu. Post-post tuan selalunya petikan asal daripada manuskrip lama serta ejaan bagi sesetengah perkataan di huruf- jawikan seperti ma-ha-da-ya. Apa kisahnya jika teruskan dengan ejaan umum kerana rakyat akhir zaman ini tidak peka dengan sejarahnya.

  BalasPadam
 9. Tuan hamba Pendita,
  Sultan Arifin merupakan keturunan Sheikh Abdul Kadir Jailani, yg berjurai keturunan nabi. Makamnya di Pulau Besar dan dari sumber hamba, pedang Za Al Faqora telah dilihat secara ghaib hanya menunggu masa diambil oleh keturunan nabi. Hamba sedang mengumpulkan tentera2 tuhan dgn percaturan yg dibuat Allaha Sabahana Wa Ta Alaya. Buat masa ini hamba telah ditemukan dgn sahabat baru hamba, Abu dan Omar. Hamba masih belum ditemukan dengan A'tamana(Othman) dan A'laya(Ali) untuk melengkapkan yg ke-5 kami. Kisah Hang Tuah yg sebenar telah di seleweng bagi menghilangkan jejak kerajaan Malaka yg sebenar namun sebagaimana Malaka yg asalnya di bangunkan dari sebuah pulau begitulah yg akan terjadi bagi kebangkitan Malaka yg akhir.

  BalasPadam
 10. Ya Tuan Mahadaya, ini merupakan maklumat yang terbaharu! Pendita mengetahui bahawa 'the fountain of youth' atau air kehidupan telah dijumpai oleh Nabi Khidir dan Raja Iskandar. Sudah tentu Nabi Khidir meminumnya. Manakala Raja Iskandar pula mungkin tidak sempat untuk meminumnya. Kisah Raja Suran dengan dunia di dalam lautan ada kaitan dengan kerajaan laut di Pulau Besar. Jika benar telahan ini, mungkin terdapat pemuda-pemuda yang telah meminum air ini disorokkan di dalam kerajaan bawah laut sepertimana pemuda-pemuda al-Kahfi?

  BalasPadam

Korban Bahasa Melayu: Kejuruteraan juga serupa....

Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Puasa! Sekarang dalam-dalam sibuk berhari raya walaupun sudah masuk kerja, isu besar melanda negara. I...