Rabu, Julai 05, 2017

Korban Bahasa Melayu: Kejuruteraan juga serupa....

Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Puasa!
Sekarang dalam-dalam sibuk berhari raya walaupun sudah masuk kerja, isu besar melanda negara. Isunya ialah Kementerian Kesihatan Malaysia berkira-kira mengorbankan syarat Bahasa Melayu untuk para graduan perubatan "entah siapa-siapa" yang tidak pernah ambil peduli tentang bahasa ini. Iyalah, kununnya untuk jawatan kontrak sahaja.
Tentang bahasa kebangsaan ini sungguh memilukan apabila ia diserang bertubi-tubi sejak kedatangan para imigran dari merata dunia, yang kafir mahupun Islam.
Orang Islam yang berbudaya Arab atau dari benua Hindi menyerang bahasa ini dengan mem-pasembur-kan (campuk aduk sesuka tok nenek dia) dan dijadikan rasmi melalui ceramah keagamaan dan penulisan kitab. Kata meraka bahasa ini menceduk macam menyenduk kuah kacang pasembuq Penang.
Orang Melayu kampongan (dari banjar, minang, java, mendailing, kerinchi, bugis main kasar, dan lain-lain puak campuran) yang mendapat biasiswa dari usaha Dasar Ekonomi Baharu pula sudah tidak lagi pandai berkata-kata Melayu.
Sejak kembali dari United Kingdom dengan ijazah kedoktoran dan kini orang kaya di universiti awam dengan gred JUSA A, mereka tidak bisa lagi berkias di dalam bahasa Melayu tetapi fasih menyindir di dalam bahasa Inggeris. Pun begitu, mereka tidak pula menerapkan nilai-nilai murni Inggeris di dalam pentadbiran tetapi memimpin secara tradisional seperti di pedalaman Felda.
Orang kafir yang kuat minum todi, makan babi salai pula sememangnya tidak pernah menyukai apa sahaja berkaitan Melayu. Jadi usahlah dipujuk rayu atau menaruh harapan untung-untung mereka menjadi rakyat Malaysia sejati. Jadi berhujah tentang mereka seperti menghidangkan mee besen kepada katak.
Kaki sebenar yang mengorbankan Bahasa Melayu dengan kekuatan datang dari orang kita sendiri. Jikalau tuan-tuan sangsi silakan bertandang ke universiti awam terutamanya di jabatan-jabatan kejuruteraan. Tuan-tuan dari NGO Melayu boleh membuat bancian secara pemerhatian lenggok para pensyarah yang teguh dengan bahasa Inggeris yang tidak seberapa itu.
Dari percakapan hingga ke persuratan emel juga di dalam bahasa Inggeris. Sudah tentulah kuliah dijalankan di dalam bahasa itu. Apa tidaknya, orang kaya universiti menyatakan keteguran rasmi supaya kuliah mestilah di dalam bahasa itu.
Bukankah "melonjak tinggi" (soaring) sudah memadai?
Di dalam sibuk-sibuk menyerang menteri dari kalangan parti politik Barisan Nasional, NGO-NGO Melayu jangan pula terlepas pandang golongan bangsawan universiti yang selama ini mencampakkan bahasa ibunda kita ke tahap yang sangat hina!
-Pendita-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Korban Bahasa Melayu: Kejuruteraan juga serupa....

Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Puasa! Sekarang dalam-dalam sibuk berhari raya walaupun sudah masuk kerja, isu besar melanda negara. I...